اسکارهای روی پوست سر می توانند به دلایل مختلفی مانند حوادث، سوختگی، بیماری های التهابی و پوستی، باقیمانده از جراحی های قبلی و علائمی از تولد ایجاد شوند. پوست بدن بعد از تشکیل اسکار، به مرور زمان بهبود می یابد و جای زخم های مختلف در قسمت های مختلف بدن متفاوت هستند؛ به طور معمول روش هایی مانند جراحی پلاستیک یا لیزر هستند که می توانند اسکارهای ماندگار بدن را رفع کنند، اما اگر جای زخم در ناحیه ای مانند پوست سر یا ناحیه ریش باشد، چه؟! آیا می توان روی اسکار یا زخم سوختگی کاشت مو انجام داد؟
باید به خاطر داشته باشید که با افزایش سن، پوست سر به طور طبیعی شل می شود و می تواند جای زخم را گسترده تر یا قابل مشاهده تر کند. اسکار روی پوست سر می تواند رشد مو در آن ناحیه را کاهش دهد یا آن را به طور کامل متوقف کند، بنابراین نیاز به درمان دارد. از طرفی پوست سر اگر دچار سوختگی شود، جریان خون در نواحی سوخته کاهش یافته یا از بین می رود و به همین دلیل ممکن است ریزش موها را افزایش دهد. سوختگی درجات مختلفی دارد که هر کدام به عمق مشخصی از پوست آسیب میرساند، کاشت مو طبیعی بر روی پوست سر با سوختگی درجه یک و دو امکان پذیر است و در خصوص موفقیت آمیز بودن پیوند مو در محل سوختگی درجه سه نمی توان با قطعیت چیزی گفت.
آیا می توانم روی بافت اسکار کاشت مو انجام دهم؟
جراحی کاشت مو یک درمان شناخته شده برای کسانی است که از طاسی الگوی مردانه یا زنانه رنج می برند، اما می تواند با هدف دیگری نیز انجام شود؛ کسانی که برای مثال به دلیل تصادف، جراحی، نقص مادرزادی یا آتش سوزی دچار آسیب دائمی یا تغییر شکل در سر خود شده اند، می توانند از پیشرفت روش های کاشت مو نیز بهره مند شوند. در واقع می توان از کاشت مو برای ترمیم اسکار توسط افزودن مو برای پوشاندن جای زخم بهره گرفت و در واقع این روش برای از بین بردن جای زخم و اسکار طراحی نشده است. مو به طور طبیعی در بافت اسکار رشد نمی کند زیرا هیچ فولیکول زنده ای در ناحیه اسکار وجود ندارد، در نواحی اسکار گردش خون ضعیفی وجود دارد و تامین خون جزء ضروری رشد و بازسازی موفق فولیکول است. گردش خون در واقع سیستم انتقال اکسیژن و مواد مغذی به فولیکول مو می باشد، بنابراین هنگامی که یک اسکار روی پوست آسیب دیده ایجاد می شود، فولیکول های مو ممکن است به دلیل کمبود رگ های خونی دوباره رشد نکنند.
امکان کاشت مو روی اسکار و زخم وجود دارد و فولیکول های پیوند شده از محل اهدا کننده به مرور زمان رشد می کنند. اکثر انواع اسکار در پوست سر را می توان با کاشت مو پنهان کرد، البته در مورد هر متقاضی باید به صورت جداگانه اسکار و شرایط پوست سر او مورد ارزیابی قرار گیرد. بخشی از متقاضیان کاشت مو روی اسکار و سوختگی کسانی هستند که متقاضی ترمیم جای زخم های باقی مانده از انجام یک درمان ضعیف کاشت مو در جای دیگر یا از روش FUT می باشند. در روش FUT به دلیل استخراج فولیکول های مو به شکل نواری از پوست سر، بجا ماندن اسکار تقریباً همیشگی می باشد و به همین دلیل استفاده از این روش در بیشتر کلینیک ها منسوخ شده است. در صورت موفقیت پیوند، مو می تواند در بافت پوست زخم رشد کند؛ موهای پیوندی از قسمت های سالم پوست که تراکم کافی داشته و در برابر ریزش مقاومند گرفته می شوند، موهای کاشته شده در ناحیه زخم رشد کرده و به استتار آن کمک می کنند.
کاشت مو روی زخم سوختگی
بسیاری از افرادی که دچار سوختگی در قسمت سر خود می شوند، موهای ناحیه سوخته را از دست می دهند که با ترمیم پوست ممکن است بخشی از این موها بازگردند و بخشی برای همیشه از بین بروند. امکان انجام کاشت مو روی سوختگی وجود دارد، اما موفقیت این عمل به عواملی همچون میزان سوختگی و عمق آسیب به بافت ها، شرایط جسمی فرد و میزان ترمیم سلول های آسیب دیده بستگی دارد. کاشت مو روی زخم سوختگی روشی جراحیست که فولیکول های مو سالم را از نواحی مقاوم در برابر ریزش مانند پشت سر استخراج می کند و آنها را در مناطقی از پوست سر که دچار سوختگی شده اند پیوند می دهد. برای انجام کاشت مو در محل سوختگی از بی حسی موضعی در ناحیه بانک مو و ناحیه گیرنده روی پوست سر استفاده می شود و به همین دلیل متقاضی درد زیادی در حین پیوند مو حس نمیکند.
روش متداول برای کاشت مو در بسیاری از کلینیک ها FUE می باشد که گرافت های کوچکی از مو را از ناحیه اهداکننده استخراج کرده و در ناحیه گیرنده پیوند می شوند. اما روش جدیدتری به نام کاشت مو میکروفیت MICROFIT نیز برای پیوند وجود دارد که در کلینیک های پیشرفته و دارای پزشکان ماهر و مجرب انجام می شود؛ در این روش برداشت فولیکول ها با استفاده از دستگاه ایمپلنتر انجام می شود که علاوه بر افزایش سرعت استخراج گرافت ها نسبت به سایر روش ها، باعث جلوگیری از آسیب رساندن به فولیکول های برداشتی می شود. همچنین در کاشت مو به روش میکروفیت دستگاه ایمپلنتر شیارهای بسیار ریزی را با عمق مناسب در ناحیه دچار سوختگی پوست سر ایجاد میکند که موجب افزایش موفقیت پیوند و دستیابی به بالاترین میزان تراکم کاشت مو در محل سوختگی می شود.
موارد اثرگذار در کاشت مو روی اسکار و زخم
در بسیاری از موارد امکان انجام کاشت مو روی اسکار و زخم سوختگی وجود دارد، اما تصمیم گیری در مورد اینکه آیا فردی کاندید مناسبی برای ترمیم جای زخم پس از کاشت مو است یا خیر به عوامل مختلفی بستگی دارد:
1- ضخامت جای زخم: گاهی اوقات بافت اسکارها می توانند بسیار ضخیم باشند و این توانایی رشد موهای کاشته شده را در اسکار به خطر می اندازد. تعدادی از تکنیک ها را می توان برای بهبود اسکار ضخیم و پذیرش برای دریافت فولیکول های جدید مو استفاده کرد، این شامل نازک شدن جای زخم با تزریق استروئید و از بین بردن جای زخم قبل از قراردادن فولیکول های موی جدید است.
2- پهنای جای زخم: برخی از اسکارها آنقدر نازک هستند که نمی توانند با موفقیت پیوند شوند، اصطلاح پزشکی برای چنین اسکارهایی «آتروفی» است. هنگامی که تصمیم به پیوند مو روی اسکارهای آتروفیک می گیرید باید ابتدا از تکنیک هایی برای بهبود رشد و جذب موهای پیوند شده استفاده شود.
3- خون رسانی به جای زخم: گاهی اوقات وجود یک اسکار یا زخم سوختگی در بافت پوست می تواند خون رسانی به ناحیه را کاهش دهد و به نوبه خود شانس جذب موفقیت آمیز فولیکول های مو را کاهش دهد. تکنیک های خاصی مانند استفاده از ماینوکسیدیل قبل و بعد از پیوند برای بهبود جریان خون در ناحیه اسکار ممکن است مفید باشد و اغلب توصیه می شود.
کاشت مو در محل اسکار و پوست سالم چه تفاوتی دارد؟
خون رسانی در بافت اسکار ممکن است کمتر از پوست سالم باشد و به همین دلیل برای بهترین نتایج، پزشک ممکن است برای رشد موفق پیوندها در اسکار تکمیل درمان را به صورت مرحله ای توصیه کند. گاهی اوقات ممکن است بافت اسکار به قدری ضخیم باشد که برای تشویق خون رسانی به ناحیه، نیاز به درمان PRP قبل از عمل پیوند باشد. یکی از تفاوت های کاشت مو روی اسکار و سوختگی با پیوند مو روی پوست سالم، در زمان مشاهده نتایج کاشت مو می باشد، که قاعدتاً به دلیل بافت های آسیب دیده پوست سر زمان مشاهده نتیجه نهایی کاشت مو در پوست سوخته طولانی تر می باشد. این امر همچنین به دلیل کندتر بودن سرعت رشد و بقای پیوندها در بافت اسکار و زمان بر بودن پذیرش فولیکول های پیوندی توسط بافت های گیرنده و طولانی بودن ترمیم آنها نیز می باشد. از طرفی انجام پیوند مو بر روی پوست آسیب دیده و سوخته فرآیند دشواریست و به طور معمول به زمانی بیشتر از کاشت مو طبیعی روی پوست سالم نیاز دارد، همچنین می تواند در انواع مختلف اسکار بسیار متفاوت باشد.
برای انجام کاشت مو بر روی پوست دارای اسکار و زخم، پزشک باید در زمینه پوست و مو تخصص داشته باشد و با ساختار مو و پوست و همچنین انواع سوختگی و میزان نفوذ آسیب به پوست آشنا باشد. در این صورت پزشک میتواند زمان تقریبی نتیجه نهایی کاشت مو را با بیمار در میان بگذارد و با دادن دستورالعمل های مراقبتی و حتی روش هایی برای تقویت رشد مو، از عوارض جانبی کاشت مو جلوگیری کند. اگر تصمیم به پیوند مو روی اسکار و زخم سوختگی گرفته اید، باید پزشکی را انتخاب کنید تا هر کاری برای کمک به شما انجام دهد تا حد ممکن احساس راحتی کنید، او باید تمام سوالات شما را پاسخ دهد و مطمئن شود که تا حد امکان کمتر احساس ناراحتی کنید.
با درورد، چنانچه فرد دارای مشکلات پوستی از جمله عدم درمان محل زخم باشد، در مرحله اول می بایست این موضوع به طور کامل برطرف شود سپس اقدام به کاشت مو نمود.
با درود، با استفاده از جدیدترین روش های کاشت مو همچون روش میکروفیت، پزشک متخصص قادر به پوشش هر نوع جای زخم، اسکار و بخیه می باشد.