دلایل مختلفی برای ریزش مو وجود دارد که هریک به تنهایی می تواند مو را ضعیف کرده و دچار ریزش کند، یکی از مهم ترین دلایل تاثیر ژن بر ریزش موهاست. به ریزش مو در اثر عوامل ژنتیکی آلوپسی آندروژنیک Androgenetic Alopecia گفته می شود که در مردان با نام الگوی طاسی مردانه و در زنان به نام طاسی با الگوی زنانه شناخته می شود.
تاثیر ژن بر ریزش مو
عوامل ژنتیکی یکی از شایع ترین علت ریزش مو در زنان و مردان می باشد؛ طاسی ارثی یک بیماری نیست، بلکه وضعیت طبیعی ناشی از تاثیر عوامل ژنتیک، سطح هورمون ها و روند پیری است. تقریباً همه خانم ها و آقایان با افزایش سن ریزش مو یا کم پشتی مو را تجربه می کنند و سرانجام رشد مو در قسمت های خاصی از پوست سر کاملاً متوقف می شود. ریزش مو به طور معمول از اوایل دهه 20 یا 30 سالگی آغاز می شود، اگرچه در خانم ها بیشترین میزان ریزش مو پس از یائسگی اتفاق میافتد. محققان دریافتند هورمون مردانه تستوسترون باعث تغییر چرخه طبیعی رشد مو شده و در نتیجه موهای کوتاه و نازک می شوندطاسی و ریزش مو برخلاف تصور عموم مردم که از خانواده مادر به ارث می رسد، تحت تاثیر ژن های پدر و مادر می باشد.
ریزش مو به دلیل ژنتیک بیشتر در مردان رایج است، اما در زنان نیز رخ می دهد؛ گفته می شود به ازای پنج مرد، سه زن از تاثیر ژن بر ریزش مو متاثر می شوند. برای ریزش موی ارثی هیچ درمانی وجود ندارد، اما با یکسری روش ها می توان باعث کندی یا متوقف کردن این نوع ریزش مو شد؛ همچنین درمان زود هنگام بهترین روش برای جلوگیری از ریزش موی بیشتر می باشد؛ چنانچه درمان به موقع انجام نشود تنها راه بازگشت موهای از دست رفته تکنیک کاشت مو می باشد.
چرخه رشد و ریزش مو طبیعی
همانند پوست و ناخن، موها نیز دارای چرخه رشد و استراحت هستند؛ امکان ریزش بیش از حد مو زمانی که چرخه رشد مو مختل شود، وجود دارد. حدود 90٪ موهای سر به طور مداوم در حال رشد هستند (یعنی در مرحله رشد قرار دارند)، مرحله ای که بین دو تا پنج سال طول می کشد. موهای سر انسان به طور میانگین هر ماه حدود 1 تا 2 سانتی متر رشد می کنند، 10٪ باقیمانده موها در مرحله استراحت قرار دارند که این مرحله دو تا سه ماه طول می کشد. پس از مرحله استراحت مو، موها ریزش پیدا کرده و موهای جدیدی از فولیکول مو واقع در زیر سطح پوست جایگزین موهای از دست رفته می شوند؛ مراحل و سرعت رشد مجدد موها با افزایش سن می تواند کاهش یابد. ریزش بین 50 تا 100 تار مو در طول روز طبیعی در نظر گرفته می شود، زیرا پس از ریزش این مقدار مو، موهای جدید شروع رشد می کنند. با این حال با افزایش سن، روند رشد مجدد طبیعی ممکن است کند و یا متوقف شده و باعث نازک شدن مو یا طاسی سر شود.
ریزش موی ارثی چیست ؟
ریزش مو که در خانواده ها وجود دارد، ریزش موی ارثی نامیده می شود و به عنوان آلوپسی آندروژنیک شناخته می شود. در صورت داشتن اقوامی که ریزش مو دارند، امکان ریزش مو ارثی یا همان ریزش مو بر اثر ژنتیک افزایش می یابد. ژن ها بر مواردی مانند سن شروع ریزش مو، سرعت ریزش، الگو و میزان ریزش مو یا طاسی تأثیر می گذارند، همچنین موجب تغییر چرخه مو در افرادی که ریزش موی ارثی دارند می شود. تاثیرات ژن بر ریزش مو می تواند به دلایل زیر رخ دهد:
• کوچکتر شدن فولیکول های مو
• کوتاهتر شدن مرحله رشد
• شروع ریزش شدید در سن پایین
• ریزش سریع تر موها
• کوتاهی، نازک و حتی بی رنگی مو.
✔ الگوی طاسی مردانه، شایع ترین ریزش موی ارثی
ریزش مو در مردان معمولا از 30 سالگی شروع می شود، اما ممکن است در هر سنی رخ دهد و به الگوی طاسی مردانه معروف است. طاسی با الگوی مردانه ارثی بوده و به میزان تبدیل هورمون مردانه تستوسترون در پوست سر به هورمون دیگری به نام دی هیدروکسی تستوسترون Dihydroxytestosterone بستگی دارد. 99% ریزش مو در مردان به دلیل عوامل ژنتیکی می باشد و این عوامل الگو و سرعت ریزش مو را تعیین می کند؛ اگرچه این نوع طاسی می تواند زنان را نیز تحت تأثیر قرار دهد، اما طاسی در زنان و مردان متفاوت است.
✔ الگوی طاسی زنانه، ریزش موی آندروژنیک
ریزش مو فقط بعد از یائسگی در زنان اتفاق نمی افتد، اما در این دوره شایع تر است، ریزش موی زنانه موجب نازک شدن و کم پشتی و گاها ریزش شدید می شود. الگوی طاسی زنانه معمولاً از 30 سالگی شروع می شود، در 40 سالگی قابل توجه بوده و بعد از یائسگی بیشتر شود، دلیل اصلی این نوع ریزش موی ارثی کوچک شدن فولیکول های مو می باشد.
علائم تاثیر ژن بر ریزش مو
در مردان تاثیر ژن بر ریزش مو معمولاً با نازک شدن تدریجی خط رویش مو شروع می شود و در ادامه ریزش مو در این خط منجر به عقب رفتن آن می شود. سپس در ناحیه ورتکس و شقیقه ها نیز موها نازک شده و کاهش می یابند و در وضعیت شدید این طاسی ها پیوسته می شوند.
ریزش موی ژنتیک در زنان به ندرت قسمت های کاملا طاس ایجاد می کند، در عوض موها در قسمت بالای سر نازک و کم پشت می شوند. در این نوع طاسی خط رویش مو عقب نرفته و طاسی واضح در بخشی از پوست سر معمولا اتفاق نمی افتد.
عوامل دیگر موثر بر ریزش مو
ریزش مو ممکن است به دلیل موارد زیر نیز ایجاد شود:
• بارداری و زایمان
• داروهای هورمونی
• کمبودهای شدید مواد غذایی
• شیمی درمانی
• اختلالات خود ایمنی
• غده تیروئید کم کار یا پرکار
• تروما پوست سر، از جمله واکنش به محصولات مراقبت از مو
درمان ریزش موی ناشی از ژنتیک
به طور کلی ریزش مو بخشی طبیعی از روند پیری می باشد و معمولاً به درمان نیاز ندارد؛ با این حال ریزش موی سریع یا ریزش مویی که در سنین پایین اتفاق می افتد آزار دهنده است. یکسری روش های درمانی برای کاهش سرعت ریزش مو بر اثر ژنتیک وجود دارد؛ درمان ریزش موی ارثی با دارو زمانی موفقیت آمیز است که با مشاهده اولین نشانه های کم پشت شدن مو شروع شود و برای حفظ رشد مجدد مو این درمان ها باید مداوم باشند.
1- فیناستراید Finasteride (Propecia)
فیناستراید با جلوگیری از تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون به درمان الگوی طاسی مردانه کمک می کند، بنابراین فولیکول های مو تحت تأثیر این هورمون قرار نمی گیرند و می توانند تا حد طبیعی بزرگ شوند. در نتیجه مصرف این قرص به کاهش تاثیر ژن بر ریزش مو کمک می کند و حجم و سرعت ریزش را کاهش می دهد؛ اما مصرف فیناستراید محدودیت هایی دارد مانند اینکه فقط برای آقایان توصیه می شود.
2- محلول ماینوکسیدیل Minoxidil (Regaine)
هم مردان و هم زنان می توانند از این محلول استفاده کنند، اما مصرف آن باید مداوم و روزانه باشد، اما نباید بیشتر از دوز تجویز شده استفاده شود، زیرا استفاده بیش از حد باعث رشد بهتر یا سریعتر نمی شود. معمولاً برای ریزش مو در قسمت بالا و پشت سر، جایی که هنوز مو وجود دارد، ماینوکسیدیل بهترین عملکرد را دارد، این روش طاسی تدریجی در ریزش موی ارثی را کند می کند، اما همه موها دوباره رشد نمی کنند.
کاشت مو و ریزش موی ژنتیکی
در این روش گرافت های مورد نیاز از منطقه اهدا کننده (معمولا پشت سر، جایی که در برابر ریزش مقاوم است) برداشته می شود و در سوراخ های ریزی که در پوست سر در منطقه گیرنده ایجاد شده پیوند می شوند. موهای کاشته شده چند ماه پس از کاشت شروع به رشد می کنند و روند رشد طبیعی و دائمی مانند سایر نواحی خواهند داشت، در نتیجه پیش از اقدام برای این روش باید دلیل ریزش مو برطرف یا محدود شود. روش کاشت مو در مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد که مو با استفاده از سایر تکنیک ها رشد ننماید و هیچ یک از سایر روش ها سبب رشد مجدد نشود. با استفاده از روش کاشت مو می توان موهای از دست رفته را به وسیله تکنیک های مختلف که به تشخیص پزشک انتخاب می گردد، به حالت اول خود بازگرداند.
شما می توانید جهت مشاوره و یا تعیین وقت قبلی جهت انجام معاینه و یا استفاده از تکنیک های کاشت مو و کاشت ابرو با مرکز زیبایی تهران بیوتی در ارتباط باشید.